Jeppe

Jeppe på bjerget

Jeppe er en fattig bonde, som hater jobben sin, og ikke minst kona si, Nille. Han bor i et stygt hus langt ute på landet. Han liker å ta seg en dram i blant, enten om det er før jobb eller etter jobb. Det er vell ingen overdrivelse å si at han er en alkoholiker.
En dag blir Jeppe sparket ut av huset sitt med et par schillinger for å gå til byen og kjøpe med seg såpe til familien. På veien tar han seg en liten tur innom Jacob Skomager. Etter et litt lenger besøk enn planlagt, og med et par fler glass brennevin enn planlagt, ender han etter hvert opp i grisebingen utenfor huset til Jacob. Der blir han liggende helt til han blir funnet av baronen og hans menn. Baronen bestemmer seg for å frakte han til slottet, kle på han baronens klær og legge han i baronens seng. Selvfølgelig uten at Jeppe merker noe som helst. Da han omsider våkner opp tror han at han er død. Han tror han er kommet til Paradis.
Baronen og hans menn fortsetter å tulle med Jeppe, som ikke tror sine egne øyne. Etter å ha bli skjenket sørpe full igjen, frakter baronen og hans menn, Jeppe tilbake til grisebingen. Han våkner til live igjen etter et par dager i paradis og skjønner ingenting. Han blir tatt med i retten og det blir bestemt at han skal dømmes til døden av gift etter å ha prøvd å utgi seg for å være baronen. Etter han har drukket giften blir han hengt. Hans kone Nille kommer å besøker Jeppe, mens han henger der. Hun sier at hun angrer for alt hun har gjort mot han, og i det hun gråter som høyest, våkner Jeppe plutselig til live.
Han våkner opp og kommer tilbake til hans miserable liv. Dessuten får han 4 riksdaler av baronen, som han bruker på å drikke seg bort nok en gang.