Norsk språk

1. Det norske skriftspråket skulle endre fra dansk til mer norsk. Det skulle fornorskes. Dette ble påbegynt etter vi fikk grunnloven i 1814. Vi fikk tre alternativer.

1: Fortsette med dansk skriftspråk: slipper å endre noe! Da kan vi språket godt fra før.
2: Lage et helt nytt norsk språk, og endre på alt som er av regler og etc.
3: Eller fornorske språket.

2. Henrik Wergeland. at politisk/nasjonal selvstendighet avføder språklig/kulturell selvstendighet, og at folkemålet skal berike skriftspråket.

3. På denne tiden mente de intellektuelle i Europa at en nasjons største kjennetegn er språket. Dersom man ønsket å bygge opp sin egen nasjon, kunne ikke språkoppbygging utelates.

4. De hadde råd til å reise til København for å studere, og lærte seg derfor det danske skriftspråket og den danske talemåten. Det store flertallet i Norge, bøndene, hadde derimot store problemer med det danske skriftspråket fordi det norske talespråket og det danske skriftspråket stod så langt fra hverandre

5. Peter Andreas Munch (født 15. desember 1810 i Christiania, død 25. mai 1863 i Roma) var en norsk historiker og nasjonsbygger, kjent for sitt arbeid med Norges middelalderhistorie. Med inngående kjennskap til norrøn skriftkultur ble han en ivrig talsmann for å rekonstruere et eget norsk skriftspråk basert på overleverte oldnorske elementer i folkemålene, og han støttet derfor Ivar Aasens dialektgranskende prosjekt.
6. Hvis ikke bøndene hadde holdt på sin dialektene sine i den dansk-norske tiden, ville ikke Ivar Aasen hatt mulighet til å samle dialektene.
7.
8. På 1300 tallet reiste ivar aasen rundt på landet for å samle dialekter og ordtilfang for å skape den nye skriftspråket. Han samlet på viser og sang, men var særlig opptatt av ordtakene. Han ønsket ikke å reise til oslo, han mente dialektene var forurenset, han ga ut en bok om norsk grammatikk.
9.
10. De to offisielle skriftlige målformene for norsk er bokmål og nynorsk, og de er likestilte i henhold til Jamstillingsvedtaket av 1885.

Av Simen, Didrik og Markus