Rolf Jacobsen

Rolf Jacobsen var en norsk lyriker og journalist. Da han i 1933 debuterte med diktsamlingen Jord og jern, ble han omtalt som en ny stemme for en ny tid, og samlingen ble kalt for Norges første modernistiske diktsamling.

Han var også veldig aktiv i politikk, og han ble veldig sentral da han ble formann i sosialstyre i Arbeiderpartiet. Under den andre verdenskrig ble det en lang pause fra forfatterskapet. Jacobsen var medlem i Nasjonal Samling og ble dømt til straffarbeid ved landssvikoppgjøret, bl.a. for sine ledere i avisen Glåmdalen. Når han skriver er han veldig opptatt av å skildre storbylivet, med biler og gravmaskiner osv. Hans poesi er gjendiktet til en lang rekke språk, og han står som en av sin generasjons aller fremste lyrikere.
I 1969 kom Headlines, i 1972 Pass for dørene – dørene lukkes, som bekrefter Jacobsens særstilling i moderne norsk lyrikk. Pusteøvelse kom i 1975, og en samling av alle forfatterens ti diktsamlinger ble utgitt under tittelen Samlede dikt til hans 70-årsdag i 1977
Han døde i 1994, da han var 87 år gammel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar