Ludvig Holberg

Ludvig Holberg var født i Bergen 3. Desember 1684. Ca. 70 år senere, 28. januar 1754 døde Ludvig Holberg i København, 69 år gammel. Det endte et bemerkelsesverdig liv. Han hadde gjort seg bemerket, ikke bare som skribent men også som dramatiker, historiker, debattant, professor, administrator, spekulant og donator, og han var 6. mars 1747 blitt adlet som baron.
Ludvig var dansk-norsk og var spesielt kjent for blant annet Jeppe på berget og Den politiske kandstøber.

”Jeppe på berget” handler om en Dansk bonde, hvor det er hans svakheter og feil som blir bemerket. Det er en historie som klart for frem at ikke hvem som helst kan styre et land og at noen mennesker ikke alltid finner seg like godt til rette.
Holbergs komedier ble ofte kalt karakterkomedier, hvor historiene baseres på hovedpersonene som har en eller annen svakhet. I alt har Holberg skrevet 26 komedier, komediene deles ofte inn i to grupper intrigekomedier og de store komediene. I de store komediene går hovedfokuset ut på satiren. Intrigekomedien er teaterstykker i en eller tre akter, mens de store komediene er teaterstykker i fem akter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar